Compassie training of MBCL (Mindfulness Based Compassionate Living)

Compassie (of mededogen) is het vermogen sensitief te zijn bij emotionele pijn en lijden van onszelf en anderen. Het is een algemeen menselijke eigenschap, maar door allerlei  factoren, is die soms niet goed ontwikkeld. Als er niet voldoende compassie is, zijn we streng en kritisch naar onszelf. Dit gaat ten kosten van levensplezier en we voelen we ons niet echt gelukkig. Maar: het kan anders!

De compassie training, of MBCL (Mindfulness Based Compassionate Living) helpt je weer compassie te ontwikkelen naar jezelf en dat voelt goed!

Waarom zou je meedoen?

  • Voor anderen is het makkelijk om vriendelijk tegen te zijn, nu ikzelf nog….
  • Als iets mis gaat geef ik mezelf daarvan makkelijk de schuld ook al weet ik dat het niet zo is.
  • Je krijgt inzicht welke emotie-regulatiesystemen jouw in de weg zitten en je gaat deze leren los te laten.
  • Je wilt meer vanuit liefde gaan leven, voor anderen en voor mezelf
  • De mindfulnesstraining heeft je veel gebracht. Nu heb je behoefte aan een volgende stap.

Door compassie te ontwikkelen ontstaat er weer een gezonde empathische houding naar onszelf en naar anderen.

Meer informatie over de MBCL en gebruikte literatuur vind je op: https://www.MBCL.nl of www.compassietraining.nl 

Sonja is gecertificieerd MBCL trainer A en is te vinden op de site van Frits Koster: www.compassietraining.nl 

Hoe is de training opgebouwd?

Net als de 8 weekse Mindfulness training, is de Compassie training (of MBCL) opgebouwd uit 8 bijeenkomsten van 2,5 uur. Elke week staat er een thema centraal waarmee je de week erna gaat oefenen. De sessies vinden in een kleine groep plaats (minimaal 4 en maximaal 10 deelnemers). Er wordt gebruik gemaakt van:

  • (geleide) meditaties en visualisaties
  • informele beoefening (toegepaste oefeningen)
  • contemplaties en groepsdiscussie
  • huiswerk opdrachten

Net als mindfulness is compassietraining op weg een evidence based benadering te worden. Er wordt steeds meer onderzoek gedaan naar compassie en ook dankbaarheid. Meer compassie leidt tot minder negatieve gedachten, gepieker, stress en allerlei automatische reactiepatronen.

Deelname criteria

Voorwaarde voor deelname aan de MBCL training is een afgeronde Mindfulness/Breathworks training (dit kan ook ergens anders zijn dan bij Mindful4u) of minimaal een jaar vertrouwd zijn met de beoefening van Mindfulness via een meditatieve traditie.

Praktische zaken en kosten

De locatie van de training is Maartensdijk, tussen Utrecht en Hilversum. Afhankelijk van de groepsgrootte wordt de training gegeven in de praktijkruimte van Mindful4u, de Molenweg 42 of er wordt een ruimte in de buurt gehuurd. Er zal hoe dan ook ruimte zijn voor gratis parkeren. De kosten voor deze training zijn dezelfde als voor de Mindfulness training, namelijk € 345,- inclusief BTW en studiemateriaal en andere benodigdheden.

Let op: Het tarief voor de Compassie is hetzelfde als voor de Mindfulness namelijk € 345,- inclusief BTW. Ben jij ZZP-er dan is dit bedrag exclusief BTW. Wil jij de training laten vergoeden door jouw werkgever, dan geldt een ander tarief (vraag hiernaar). Ook zijn er mogelijkheden om de compassietraining individueel te volgen, neem contact op met Sonja en vraag naar de mogelijkheden.

Literatuur: tijdens de training maken we gebruik van het werkboek: “Compassie in je leven”van Frits Koster & Erik van den Brink. In november 2019 komt de herziene uitgave uit. Dit boek is nodig tijdens de training en is te bestellen bij o.a. bol.com

Overige (niet-verplichte) literatuur is het boek: “Compassievol leven” van Erik van den Brink & Frits Koster, een mindfulness-based verdiepingsprogramma.

De thema’s en data van de training zijn:

Week Onderwerp Nader te bepalen
Week 1 De emotie regulatie systemen
Week 2 Reacties op dreiging en zelf-compassie
Week 3 Innerlijke patronen
Week 4 Compassie modus
Week 5 Zelf & Anderen
Week 6 Gedeelde menselijkheid (shared humanity)
Week 7 Compassie in het dagelijks leven
Week 8 Het leven helen met compassie

Eerstvolgende MBCL training:

Eind 2019/Begin 2020 zal weer een nieuwe 8 weekse MBCL training worden gegeven. Mogelijk zal dit zijn op vrijdagochtend (of woensdagochtend) afhankelijk van het aantal deelnemers en de voorkeuren.

De training vindt plaats in kleine groep en afhankelijk van het aantal deelnemers in de praktijkruimte van Mindful4u in Maartensdijk of in gebouw Dijckstate aan het Maertensplein in Maartensdijk.

Ja! Ik geef mij alvast op voor de 8 weekse Compassie training:

Woensdagochtend 19 februari 2020 in Maartensdijk
vrijdagochtend 21 februari 2020 in Maartensdijk